SETKÁNÍ: YVES GARNIER & BACHOVY KVĚTOVÉ ESENCE LADRÔME

 

Yves Garnier, který je intimně spjat s přírodou, vytváří již roky část z bio květových esencí společnosti Ladrôme laboratoire. Na svém malém pozemku v Escaro, který se nachází v departmentu Pyrénées-Orientales, tento biodynamik praktikuje každý den životní filosofii, která spočívá v harmonii živlů, kde laskavost a svoboda získávají na svém pravém významu.
Jak se květové esence vytváří? Jak harmonizují naše emoce?Jak je vybírat? Setkání se zaníceným člověkem.
Yves Garniere, řekněte nám něco o vaší životní cestě.
Co Vás přivedlo k biodynamice, této filosofii přírody, která následuje rytmus ročních období a pohyby Slunce, Měsíce a planet?
Už v období dospívání jsem měl potřebu posunout se a směřovat k něčemu, co by bylo blízké mým kořenům. Vyrostl jsem v Saint-Nazaire, a pak po několika letech uměleckých studií v Bordeaux jsem definitivně pochopil, že město prostě pro mne není. Vystudoval jsem zemědělskou střední školu a usadil jsem se v bio Nature & Progrès v Pyrénées-Orientales, kde žiji dosud.
Můj pozemek byl na počátku jen úhor. Vystavěl jsem tam bydlení i laboratoř. Instaloval jsem zde sluneční panely, ale nenajdete ani napojení na elektriku, ani televizi, ani internet. V tomto také spočívá duch Bachových esencí: žít dle Slunce, poslouchat dech Země a květin, které jsou symbolem této symbiózy. Biodynamika znamená, že si uvědomíme, že světlo již existuje, a to v každé bytosti, a že nic není zcela bílé nebo zcela černé, jako náš rozum, který nás často nutí, abychom si to mysleli.
V čem je biodynamika zásadní pro vytváření květových esencí společnosti Ladrôme laboratoire (zpracovaných dle metody Dr. Bacha)?
Biodynamika bere v úvahu pohyb hvězd a planet, energii, kterou vysílají, soulad i nesoulad, který to působí na Zemi. Je to věčný a neustálý pohyb. 
Člověk občas tento pohyb brzdí, ačkoliv je jeho nedílnou součástí. Bachovy květové esence, které vytvářím, zpracované dle metody vypracované samotným Dr. Bachem, pomáhají vynést na povrch naši pravou povahu dítěte universa. Nejsme na Zemi proto, abychom byli nešťastní, ale proto, abychom sdíleli, rostli a vyvíjeli se. Biodynamikaje z toho důvodu zásadní pro vytváření květových esencí: neboť z hlediska harmonie se všichni navzájem ovlivňujeme.
Z jakého důvodu jste se rozhodl žít právě tady?
Souvisí to s vaší životní filosofií?
Ano, vše se vším souvisí. Bylo pro mne důležité být zdravý, v divočině, která je zdrojem síly a světla, neustálého učení se. Umělé, tedy elektřina, vlnění, znečištění, strava a přetvořené suroviny… narušují naše propojení se skutečnými hodnotami.
V tomto kraji (Pyrénées-Orientales) jsem se také usadil, neboť se zde nachází většina rostlin používaných pro Bachovy květové esence (vrba, devaterník, olivovník, ořešák...). Bachovy květové esence jsou zde, obklopují mne, jsou spojovacím prvkem, který nás přivede ke skutečným hodnotám, tedy takovým, kterými jsme v přírodě: svobodnými a uvolněnými.
Vysvětlete nám způsob, jakým pracujete. Jaké jsou vaše drobné každodenní rituály?
Když vytvářím esence, tak nechci znečistit to, co v sobě nesou. Nejprve je tedy potřeba provést očistu ducha. Když pracuji, jsem v souladu s přírodou, ve stavu skoro blížícím se meditaci. Něčím jako mantrou, modlitbou, požádám les, zda si mohu vzít vzorek jeho života, a poděkuji mu. To je sběr.Je třeba najít ten správný čas ke sběru květu, obecně brzy ráno, neboť jeho energie není stejná po celou dobu dne… Květy jsou pak umístěny do misky naplněné ze dvou třetin pramenitou vodou tak, aby zcela pokrývaly vodní hladinu.
Jakmile je sběr u konce, pak následuje buď solarizace nebo var.
Na tom samém místě, kde jsem sklidil květy, postavím květinovou misku s vodou na zem, na přímé slunce, po dobu tří až čtyř hodin. Solarizace se vždy provádí před slunečním polednem. Květy předávají všechnu svoji energii a uzdravovací sílu přes tuto vodu ohřátou sluncem, kterou filtruji před jejím nalitím do lahve, již jsem předtím z poloviny naplnil koňakem, aby se přípravek zafixoval. Jedná se o matečnou esenci.
Pokud jde o metodu vařící, jedná se o výluh pomocí varu, kterou provádím brzy ráno, když je nebe jasné a bez mraků. Potom tento výluh nechám rovněž vychladnout na slunci.
Pak se zabývám balením matečných esencí a jejich etiketováním. Vytvářím esence od začátku až do konce dle metody Dr. Bacha, aniž bych se musel jakkoliv podrobovat či přizpůsobovat podmínkám, které by požadoval průmysl. Tato metoda, tak jak si ji sám Dr. Bach přál předávat, je: altruistická. Není ani utajená či někým vlastněná, je prostě všech. 
Čím použití bio koňaku násobí sílu květů?
Odlišuje tato ingredience společnost Ladrôme laboratoire od jiných firem z oboru?
V dnešní době někteří používají pro stabilizaci květových esencí etanol místo bio koňaku, což je v rozporu s vizí květových esencí Dr. Bacha.
Výběr bio koňaku, který zvolil Ladrôme, vyrobeného v Charentes, je velmi důležitý. Je zpracován s respektem, bez insekticidů a pesticidů, výrobci, kteří pěstují bio již desetiletí. Tento prvek naprosto násobí sílu květových esencí: při použití rostliny jako léčebného prostředku má vše své místo. Zatímco takový pesticid, např. v jogurtu, nemá co dělat, neboť to může mít vliv na zdraví.
Jakou esenci byste poradil užívat při důležitých životních situacích (nové zaměstnání, stěhování, rozvod, zkoušky...)?
Okamžitě mne napadá Ořešák, esence č. 28. Volím květ ořešáku kvůli jeho schopnosti ochránit jednotlivce před jakoukoliv negativní psychickou interferencí pocházející ze starých myšlenkových schémat. Tento květ vždy poslouží, nezáleží na podstatě událostí.

Můžete se před ukončením tohoto povídání podělit o poslední myšlenku?
Ano. Šokuje mne, jakým způsobem se dnes vyučují Bachovy květové esence: velmi školním, rozumovým. Někomu, kdo neváhá experimentovat a více se toho naučit, doporučuji, aby více praktikoval, byl v terénu, v srdci přírody.
Kromě toho, nabízím každé léto květinové procházky u vesnic Sahorre a Vernet-les-bains, v Pyrénées-Orientales, kterých se může zúčastnitkdokoliv.
*Poznámka pro čtenáře: Na snímcích je solarizace květu slivoně (bílé květy) kvůli pořízení fotografií. Ale ve skutečnosti vytvoření květové esence z květu slivoně je var, a ne solarizace.