Blahodárné účinky esenciálního oleje čajovníku

Blahodárné účinky esenciálního oleje čajovníku

Zveřejněno a sdíleno 29. ledna 2018 Laurence Lebrunovou (lékárnice a bylinářka, spolupracující s firmou Ladrȏme). Již více než 25 let jsou její vášní léčivé byliny, díky nimž procestovala pět kontinentů a zajímala se speciálně o tradiční vědění o léčivých a aromatických bylinách. Značnou část svých přírodovědných vědomostí získala více než desetiletým studiem po generace předávaných vědomostí Indiánů, původních obyvatel amazonské oblasti v Ekvádoru v Jižní Americe.  

Někdy se naskytne příležitost sdílet články z jiných blogů, když jsem o to žádána, a zvlášť když je téma zajímavé a nevybočuje z tématu blogu. 

Zde tedy sdílím článek o esenciálním oleji z čajovníku neboli tea tree.

Hezké počtení

Laurence Lebrun

 

Pokud hovoříme o oleji používaném pro oblast krásy a zdraví, pak okamžitě vytanou na mysli rostlinné oleje jako arganový nebo jojobový.

Avšak nezapomínejme na esenciální oleje, a zvláště pak na čajovník, velmi často opomíjený, ačkoliv je doporučován pro léčení různých druhů infekcí již po staletí.

Abych Vás seznámila s tímto esenciálním olejem, zpracovala jsem pro Vás informativní článek, díky němuž se dozvíte vše o jeho původu, blahodárných účincích a způsobech jeho použití!

Trochu vzdělání… abyste byli za hvězdu ve společnosti!

V latině se čajovník nazývá něžně znějícím jménem Melaleuca Alternifolia. Jedná se

o středně veliký strom (4 až 6 metrů vysoký), stálezelený, který se nachází v močálovitých oblastech Oceánie. Objevitelem jeho blahodárných účinků je mořeplavec James Cook, který při vylodění v Austrálii při plavbě klem světa, objevil, že domorodci dělali z listů tohoto stromu výluh a pili jej jako lék (nebo používali jeho listy jako obklady na rány). Jako správný Brit, i on sám pokračoval v jeho přípravě jako u čaje, a proto nazval tento strom «čajovník» neboli Tea Tree. Následně došlo k objevu, že listy tohoto stromu v sobě skrývají olej s neuvěřitelnými vlastnostmi, díky nimž našel užití ve fytoterapii.

Olej s četnými blahodárnými účinky

Netuším, zda si pan Cook uvědomil svůj výjimečný objev, ale je jisté, že nevěděl o různorodém využití této rostliny!

Má výborné účinky u:

  • Všeho, co se týká problémů s pletí, jako mírné akné, ekzém, dermatitida, opar a lupy.
  • Plísně a mykózy (dermatomykóza nohou – plíseň postihující části nohy mezi prsty) díky svým antimikrobiálním účinkům. Je třeba také zmínit jeho účinek proti kvasinkám candida albicans.
  • Zimní infekce, jako rýma, chřipka, bolesti krku a afty, což z něho činí zajímavý přírodní antivirový prostředek.
  • Nepohodlí způsobené hmyzem: jeho odpuzující účinek vůči komárům a vším z něj činí výjimečného spojence v každodenním životě
  • Zacelování ran: olej z čajovníku posiluje buněčnou obnovu kůže okolo jizvy a ta s ní pak lépe splyne.
  • Suchá pokožka a suché vlasy, udrží přirozenou hydrolipidovou bariéru, kdy omezuje vysušování pokožky nebo vlasů

 

Jak používat esenciální olej z čajovníku a využít všechny jeho blahodárné účinky?

V závislosti na problému, který chcete vyřešit, využijete tento olej různým způsobem.

Použijete jej:

  • Přímo na pokožku jako péči o akné (1 kapka večer na každý pupínek akné), opary (2 kapky 4krát za den) vmasírovat až do vstřebání. Také můžete kápnout kapku na ramena, zápěstí, týl a kolena, čímž se od Vás budou dál držet komáři.
  • Ke kloktání (ředěný s vodou) při zánětech v ústech. Dbejte, abyste roztok nepolykali.
  • Při inhalování, pro uvolnění a ozdravění dýchacích cest. Velmi snadné použití: nalijte horkou vodu do mísy, přidejte několik kapek Tea Tree, přes hlavu přehoďte ručník, nakloňte se nad mísu a vdechujte páry.
  • Jako koupel nohou proti plísním nohou (několik kapek rozředěných ve vlažné koupeli nohou)
  • Jako šampon kvůli odpuzování vší a vypořádání se s lupy: několik kapek do vašeho obvyklého šampónu se o vše postará
  • Jako masáž na spodní část břicha pro zmírnění křečí během menstruace.

 

Upozornění

Pozor, přeci jen je třeba dbát na následující:

  • Pokud máte citlivou pokožku, proveďte nejdříve test s nerozředěným prostředkem na předloktí, tím poznáte, zda snášíte tento esenciální olej
  • Vězte, že Tea Tree nesmí používat těhotná a kojící ženy a děti mladší 8 let
  • Pokud jste akné ošetřili olejem Tea trea, pak se nevystavujte na přímém slunci
  • Nevdechujte výpary tohoto výrobku, pokud jste astmatici
  • Nepoužívejte neředěný výrobek do nosu, uší a v genitáliích

 

Rozlučme se na příjemné vlně!

Kromě výše uvedených blahodárných účinků má čajovník neuvěřitelné sanační a čisticí účinky! Můžete důkladně vyčistit místnost přidáním několika kapek oleje z čajovníku do vody na mytí (jako například do dětského pokoje, pokud v něm dítě stonalo). Omytá plocha bude zbavena všech bakterií ještě přítomných v místnosti a pročistí vzduch.

Další tip: Pokud se chystáte na cestu, připravte si malý sprej s olejem z čajovníku naředěným s vodou. Použijte roztok pro vyčištění sklápěcího stolku v letadle nebo ve vlaku před vámi, než na něj něco položíte, a postříkejte pořádně opěrku sedadla před vámi (největší zdroj bakterií v letadle nebo vlaku). Také můžete dezinfikovat toaletní mísu na veřejných záchodcích, včetně vašich rukou, pokud tam není nic vhodnějšího.

Jistě jste pochopili, že čajovník je jeden z neoddiskutovatelných přírodních výrobků, který máte mít nejen v lékárničce, ale také v kabelce jako rychlé řešení na každodenní bolístky. Abyste měli vždy po ruce výčet všech účinků tohoto výrobku, použijte „tip Nathalie» : poznamenejte si všechna využití oleje čajovníku na malý papírek a přilepte jej pomocí průhledné lepenky na lahvičku, tak budete vždy vědět, v jakých situacích výrobek použít!

Článek pochází z časopisu Bonheuretsante.fr

Zdroje: