Laurence Lebrun, bylinkářka a fyto aromaterapeutka Ladrome ke coronaviru

Dva články s radami Laurence Lebrun

KORONAVIR 2020

Zveřejněno dne 29. ledna 2020 Laurence Lebrun

Jak uvádím v jednom ze svých předchozích článků, právě jsem se vrátila z Číny, přesněji z Gangzhou.

Od svého návratu do Francie neuplyne den, aby se mne někdo nezeptal: „Jak se máš? Nechytla jsi ten virus? Nebyla jsi ve Wu-hanu? Měla jsi příznaky podobné koronaviru?...“

Všechny tyto otázky jsou kladeny s dobrým úmyslem lidmi, kteří jsou laskaví a mají starost o moje zdraví.

Všechny ujišťuji, mám se dobře! Nejenom že jsem naprosto zdravá, ale mám také chuť se s Vámi podělit o svůj pohled na věc, tedy na to, jak strach vyvolaný médii ohledně tohoto viru, který až jednou odezní, je méně nebezpečný než zimní chřipka.   

Nebudu polemizovat o této mediální masáži, ale nabídnu Vám užitečnější a praktičtější řešení.

Nejprve je třeba nenechat se pohltit strachem. Čím víc máme strach, tím víc se vystavujeme faktu, že můžeme onemocnět, neboť strach oslabuje náš imunitní systém.

 Jako prevence jsou nejlepší ty správné životní návyky.

Nejprve je třeba si uvědomit, že je zima a dobře se stravovat je prvním respektu hodným pravidlem.

Jíst brzo večer, například výborné polévky, které si sami připravíte ze sezónní zeleniny.

Dále, odpočívat je stejně tak důležité jako vyloučit strach a dobře se stravovat.   

Jít spát o něco dříve než jindy s tím, že samozřejmě nebudeme sledovat večerní zprávy, které přinesou jen stres. 

Ve kvantové fyzice se říká:„To, na co se soustředíme, se s největší pravděpodobností stane.“ Čím více se soustředíme na něco, tím to přivoláme. Dávejte tedy pozor na to, čemu věnujete svůj zájem. ????

A nakonec několik myšlenek věnovaných synergii esenciálních olejů, které napomohou ochránit a posílit Váš imunitní systém:

Do difuzéru dejte stejným dílem 3 EO z těchto 6 EO 

nebo

jako masáž, 1 nebo 2krát denně na hrudník nebo plexus solaris.

Rozřeďte tyto synergicky působící EO na 5% do rostlinného oleje (makadamový nebo jiný) 

Pro shrnutí uvádím, důležité je zachovat rozvahu, dobře se stravovat a navrch k mému aromaterapeutickému receptu můžete doplnit péči o sebe o rostliny jako echinacea čibez, a dále včelí výrobky jako propolis a mateří kašičku pro podporu vašemu imunitního systému na sklonku zimy.

Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si předchozí články z blogu Cathy Bonnafous a ode mne, které Vám poskytnout nezbytné podrobnosti.

https://conseilsphytoaroma.com/2017/01/21/mes-conseils-phyto-aromatiques-pour-eviter-virus-et-microbes/

https://conseilsphytoaroma.com/2017/01/15/un-petit-tour-dhorizon-des-techniques-de-prevention-contre-les-microbes-hivernaux/

a druhý článek, zveřejněný před dvěma lety, který však nepozbývá platnosti. 

Mé fytoaromaterapeutické rady proti virům a mikrobům

Zveřejněno 21. ledna 2017 Laurence Lebrun

 

Zde je několik drobných radtýkajících se stravování, tělesné i duševní hygieny spolu s fytoaromaterapií, abyste mohli prožít zimu v klidu a obejít se bez virů a bakterií, tedy rýmy a chřipky.

Před skoro 2500 lety Hippokrates říkal:

Nechť je tvé jídlo tvým lékem.

Pokud jsi onemocněl, hledej nejprve příčinu, proč se tak stalo.

Otec moderní medicíny již tehdy pochopil důležitost stravy pro naše zdraví.

Stravovat se je životně důležitý a konstantní jev. Je normální spatřovat ve stravování hlavního hybatele naše zdraví.

Dr. Seignalet věnoval 30 let svého života, aby pochopil vliv stravování na naše zdraví. Doporučuji Vám jeho knihu„Strava neboli3. lék“. Velmi zajímavá kniha!

 Moje rada ohledně stravování:

Tajemstvím je strava bohatá na sezónní ovoce a zeleninu. Zde je několik nápadů:

Ze zeleniny jsou nejbohatší na vitaminy zelí nebo pórek, avšak konzumujte rovněž fenykl, řepu, kozlíček polní, špenát a pastiňák, dále cukety a mrkev bohaté na minerály, vitamin A a beta karoteny.

Pokud jde o ovoce, dávejte přednost těm, které jsou bohaté na vitamin C (citrusové plody, kiwi) a polyfenoly jako bobulovité ovoce: černý rybíz, maliny, borůvky.

Konzumujte pravidelně obiloviny, hlavně ty celozrnné (chléb, rýži, bulgur…) a luštěniny (čočku, hrách…), které obsahují vitaminy skupiny B a zinek.

Dávejte přednost olejům bohatým na omega-3 mastné kyseliny, jako kokosový olej, řepkový olej, avšak pozor – většina těchto rostlinných olejů není vhodná pro smažení. Je lepší používat je za studena do zálivek na dochucení.

Dopřávejte si stravu bohatou na omega-3 mastné kyseliny 2x týdně ve formě tučných ryb, a to lososa, tuňáka, sardinek nebo tresky. Dodají Vám též vitamin D, vitamin Slunce.

Nezapomínejte ani na koření jako kurkumu nebo zázvor, česnek, cibuli spolu s provensálskými bylinkami (tymián, rozmarýn, oregano…).

Moje fyto rada:

Četné léčivé rostliny mají antivirové a antibakteriální účinky a mohou Vám pomoci posílit imunitní systém.

Moje zamilované jsou uvedeny níže:

Bez černý (Sambucus nigra), výborný prostředek proti chřipce! https://www.kvetinyprozdravi.cz/sirupy-nejen-pro-deti/ladrome-sirup-z-plodu-a-kvetu--cerneho-bezu-150-ml-bio/

Květy, které se na jaře podobají bílým slunečníkům, se později promění v plody bohaté na polyfenoly.

Bezové květy užívejte od prvních příznaků chřipky nebo bronchitidy. Napomáhají pocení, tedy té nejsnadnější cestě pro vylučování toxinů, což též napomáhá snižovat horečku.

Šťáva z bezu má protivirové a protizánětlivé účinky. Je též expektorantem.

Pro prevenci proti chřipce užívejte jako sirup nebo jako zavařeninu.

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceoloata)

Jeho listy mají silné protizánětlivé účinky, jsou bohaté na sliz, čímž vytvářejí ochranný film proti podráždění.

Kromě jeho antibakteriálních, antivirových a protiplísňových účinků je jitrocel kopinatý imunomodulantem a užívá se proti kašli.

Alkaloidu noskapinu vděčíme za jeho účinky proti kašli.

Užívejte jako bylinkový čaj nebo ve formě sirupu.

Sléz lesní (Malva sylvestris): jedna z oblíbených Hippokratových rostlin. Ve středověku byl součástí zahrad s léčivkami, těch ve formě čtvercových bylinkových zahrádek.

Květy slézu zklidňují podráždění dýchacích cest a jsou doporučeny v případě suchého a dráždivého kašle. Používá se ve formě bylinkového čaje, samotný nebo spolu s dalšími bylinkami užívaných do plicních čajů.

Echinacea nebo spíše třapatky (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia) zůstávají typickými představiteli léčivek v zimě, neboť v sobě snoubí účinek imuno stimulační a antibakteriální. Mají preventivní účinky a uzdravují. Kořen těchto trvalek obsahuje aktivní látky mající blahodárný vliv na imunitu.

 

Avšak nezapomínejte na koření a aromata!

Skořice (Cinnamomum zeylanicum) mající antivirotické účinky, které napomáhají v boji proti infekcím, zvláště proti chřipce.

Zázvor (Zingiber officinale), jež napomáhá vykašlávání a odchodu rýmy a rovněž prohřívá tělo.

Známé„provensálské bylinky“ jako oregano, šalvěj, tymián podané ve formě čaje Vám pomohou bojovat proti bolestem v krku, kašli, chřipce a tělesné únavě.

 

Má aromaterapeutická rada:

Výběr esenciálních olejů, jež nám mohou pomoci lépe proplout zimou, je celá řada.

Nejznámější a ty, bez nichž se neobejdeme, jsou:

Kafrovník lékařský (Cinnamomum camphora): Olej, jež pochází z keře původem z Madagaskaru, má proti infekční a protivirové účinky. Můžete jej používat jako prevenci proti případných virovým infekcím a dýchacím problémům počínaje rýmou, bronchitidou, pokračuje angínou a konče gastroenteritidou. Tento esenciální olej je velmi ceněn a zvláště doporučován, neboť je velmi málo alergizující a není toxický, v porovnání s ostatními esenciálními oleji.

 Blahovičník (viz můj článek z února 2015 „Modrý gumovník, blahovičník kulatoplodýhttps://www.kvetinyprozdravi.cz/esencialni-oleje-ladrome/ladrome-eukalyptus-globulus-esencialni-olej-10-ml-bio/

 

Kajeput (Melaleuca quinquenervia)

Olej z kajeputu je širokospektrální olej s antibakteriálním a antivirovým účinkem. Použije se při respiračních onemocněních a problémech typu ORL (bronchitida, angína, rýma, záněty ucha, záněty nosohltanuapod.) samotný nebo ve směsi s ostatními EO (borovice lesní, blahovičník paprsčitý nebo kulatoplodý, tea-tree, máta peprná apod.)

Pozor: Nedoporučuje se užívat ho vnitřně u těhotných žen a malých dětí kvůli přítomnosti viridiflorolu, který působí jako estrogen.

 

Kajeput bělodřevý (Melaleuca cajuputi)

Olej z této rostliny je olej podobného charakteru jako olej z kajeputu. Obsahuje méně viridiflorolu, tedy méně substituuje estrogen, a obsahuje více cineolu, je tedy antivirotický. Esenciální olej z kajeputu bělodřevého může nahradit olej z kajeputu, ale je více dráždivý, proto jej neaplikujte přímo na kůži.

Myrta (Myrtus communishttps://www.kvetinyprozdravi.cz/esencialni-oleje-ladrome/ladrome-myrta-esencialni-olej-10-ml-bio/

Existují 2 chemotypy esenciálních olejů myrty: Myrta zelená (Myrtus communis ct cineol) a Myrta červená (Myrtus communis ct myrtenyl acetát).

Oba podporují vykašlávání a uvolňují dýchací cesty. Esenciální olej Myrty červené je bohatý na myrtenyl acetát, je hlavně používán pro své účinky na lymfatický a krevní oběh.

Avšak pro léčení bronchitidy, zánětu vedlejších nosních dutin a nosohltanu dáme přednost Myrtě zelené ct cineol z Korsiky.

Mé srdeční záležitosti:

Jedle balzámová (Abies balsameahttps://www.kvetinyprozdravi.cz/esencialni-oleje-ladrome/ladrome-jedle-balzamova-esencialni-olej-10-ml-bio/

Tento olej připomíná vůni vánočního stromku. Je to skutečný požitek, cesta pomocí čichu do lesa na severní polokouli a času vánočních oslav v Québecu.

Esenciální olej jedle balzámové má antiseptické účinky, kdy pročišťuje vzduch. Doporučuje se v případě bronchitid, rýmy, chřipky nebo angíny. Jako expektoransředí hleny v průduškách ajeho protiinfekční účinek je vhodný při zánětech vedlejších nosních dutin a zánětech nosní sliznice.

Jedlovec kanadský (Tsuga canadensis)

Esenciální olej z jedlovce velmi příznivě působí na nervovou soustavu. Má vlastnosti protiinfekční, imunostimulační, mukolytické, stahující cévy a analgetické. V boji proti chřipce se používá buď do difuzéru nebo pro inhalace.  

Nezapomeňte na hydroláty, doporučuji Vám tymián thujanolový. Viz můj článek z února 2015 „Mé aromaterapeutické objevy na zimu“).

 

Má rada ohledně tělesné aktivity:

Tělesná činnost nespočívá pouze v návštěvě posilovny nebo zaběhnutí maratonu.Je to také hra s dětmi, chůze, tanec, péče o zahradu, kutilství a samozřejmě i sportování…

Chůze zůstává základní tělesnou aktivitou, neboť ji můžeme provádět všude a v podstatě ji mohou praktikovat všichni…

Tělesná činnost jako ochrana zdraví: Ve své podstatě snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a vysokého krevního tlaku. Snižuje riziko některých rakovinných nádorů. Snižuje riziko osteoporózy, cukrovky, nabírání na váze. Snižuje obsah tuku v krvi zvyšováním toho „hodného“ cholesterolu.

Tělesná činnost jako podpora kondice: Snižuje úzkostné stavy a depresi. Napomáhá relaxaci a uvolnění. Zlepšuje kvalitu spánku. Posiluje svaly. Podporuje pružnost, rovnováhu a koordinaci. Zlepšuje srdeční i dýchací činnost. Zlepšuje kvalitu života. Podporuje odolnost vůči únavě.

Dejte se do toho, hýbejte se tuto zimu, jak jen budete schopni…

Má rada duševní:

Veselá mysl se vyrovná léku…

Dobrá nálada, smích a „pozitivní“ myšlení jsou ingredience veselé mysli.

Smích je určitý typ cvičení pro obličej i tělo. Když se smějete z plna hrdla, pak celé vaše tělo říká díky, díky, díky.

Smích vyvolává pozitivní stimulační energii, vyplavuje stres a aktivuje vaši obranyschopnost!

Když se smějeme srdečně, mozek vyplaví hormonální látky, které nás nabíjejí pozitivně a potlačují bolest. Někteří vědci dokonce říkají, že smích uvolňuje endorfiny, opiáty původem z mozku.

Vyživujte pravidelně Váš smysl pro humor, smějte se co nejvíce… nechte smutky ve skříni.

Smích je nakažlivý, léčivý a nestojí vůbec nic.…

No tak, je jedno, co Vás rozesměje….Srdečný smích je nade vše!

Hezkou zimu bez virů a mikrobů.

Laurence