Jaká doporučení dodržovat při užívání esenciálních olejů?

Jaká doporučení dodržovat při užívání esenciálních olejů?

Autor: Ladrôme Laboratoire

Aktualizace: 12. června 2023

S esenciálními oleji se musí zacházet velmi opatrně. Jsou to vlastně velmi koncentrované rostlinné extrakty, které je třeba používat informovaně. Je tedy důležité respektovat doporučení a používat je moudře.

Obecná doporučení pro použití esenciálních olejů

Nikdy nenechávejte lahvičky s esenciálními oleji v dosahu dětí.

Pokud je to možné, používejte esenciální oleje s bezpečnostním dětským uzávěrem.

Esenciální oleje se nedoporučuje užívat během těhotenství a kojení. Pro veškeré použití během těchto období se obraťte pro radu na kvalifikovaného aromaterapeuta.

Je třeba nevystavovat se slunci po použití fotosensitivních esenciálních olejů (citrusové esence).

V případě náhodného požití vypijte (a pokud možno vyvolejte zvracení) rostlinný olej (1 až 3 PL). Nepijte vodu. Urychleně se obraťte na lékaře.

Doporučení pro masáž a tření

Nepoužívejte čisté esenciální oleje přímo na pokožku (vyjma několik výjimek). Nejprve je rozřeďte v rostlinném oleji.

Nikdy neaplikujte esenciální oleje do sluchovodu, do očí, do nosních dírek a na sliznice.

Pokud se dostanou do očí, navlhčete vatový tampón čistým rostlinným olejem a jemně setřete. Vyhledejte lékaře. Test kožní tolerance: v případě hypersensibility nebo alergií otestujte esenciální olej před použitím: naneste 1 až 2 kapky esenciálního oleje, který jste předtím rozředili v rostlinném oleji, a otestujte v loketní jamce. Vyčkejte několik minut. Zkontrolujte, zda nedošlo ke kožní reakci.

Doporučení pro inhalaci nebo difuzi

V případě alergie, a zvláště respirační, je třeba té nejvyšší opatrnosti. Obraťte se na odborníka.

Nepoužívejte agresivní esenciální oleje na sliznice (esenciální oleje bohaté na fenoly nebo aldehydy).

Doporučení pro vnitřní užití

kvetinyprozdravi.cz -  Upozorňujeme, že žádné 100% éterické oleje nejsou v České republice schválené pro vnitřní užití, ani jako doplněk stravy a ani jako léčivo, i když farmaceutické preparáty s éterickými oleji v lékárnách také najdete. Vnitřní užití je proto nelegální a zcela a vždy pouze na vlastní riziko.

Vnitřní užití esenciálních olejů vyžaduje velkou opatrnost. Některé esenciální oleje se totiž mohou ukázat jako neurotoxické nebo mohou vyvolat potraty při vnitřním užití.  

Čtěte pozorně doporučení, dávkování a jednotlivé návody k použití pro každý esenciální olej.

Vždy musejí být ředěny v příslušném základu: bio neutrální komprimát, rostlinný olej, kostka cukru, med ...

Nepřekračujte doporučenou denní dávku.

Nepoužívejte jako náhradu rozmanité a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Se svolením Adélky Zrubecké, spolumajitelky firmy Nobilis Tilia, skvělé aromaterapeutky a spoluzakladatelky Asociace českých aromaterapeutů přikládám její článek ohledně bezpečnosti a vnitřního užití esenciálních olejů.

https://blog.nobilis.cz/autori/adela-zrubecka/

 

 Esenciální oleje pro děti

Esenciální oleje musejí být používány u dětí s velkou opatrností. Většina z nich se nedoporučuje dětem mladším 8 let. V tomto případě je třeba se obrátit o radu a upozornění na odborníka.

Předpisy týkající se esenciálních olejů

Esenciální oleje, kromě jejich biochemické složitosti a jejich energetickému potenciálu, mají většinou četná využití (potravinářství, kosmetika, prostorové vůně, biocidy...). Každý esenciální olej má mnohé vlastnosti, z nich některé jsou dominantní, a mohou být používány různými způsoby.

Již několik let legislativa ukládá výrobcům, aby etikety esenciálních olejů byly co nejjasnější. Vzhledem k jejich toxicitě mohou esenciální oleje představovat riziko pro spotřebitele o to větší, pokud nejsou jasně vysvětleny účel a související doporučení.

Pro jejich uvádění na trh je tedy nutné, aby se u každého esenciálního oleje určilo jedinečné použití spolu se způsoby užití a souvisejícími doporučeními.

S ohledem na jejich způsob užití může být esenciální olej také součástí výrobků podléhajících speciálním předpisům (potravní doplněk, potravinářské aroma, kosmetika, prostorová vůně...). V závislosti na výrobci tedy může být ten samý esenciální olej zatříděný jako prostorová vůně, a jindy zase jako potravní doplněk. I když se jedná o stejný esenciální olej s těmi samými vlastnostmi.