Savon de Marseille & orientální řada
přečtěte si o arganovém oleji
Arganový olej pochází ze stromu Argan (Argania spinosa). Je to strom, se kterým se můžete setkat pouze v Maroku, dosahuje výšky 8 až 10 metrů a dožívá se 150 až 200 let. Mívá poukroucený kmen, koruna je krátká a větve jsou trnité s malými lístečky, které jsou odolné vůči suchu.
Roste v blízkosti pouště, je nenáročný na vodu a jeho kořeny jdou až do hloubky 30 metrů, takže si je schopen získat vodu pro svou výživu z velké hloubky. Listy se v případě velkého sucha neodpařují, strom vypadá jako mrtvý - suchý, když se zvýší vlhkost vzduchu, opět ožije.
Plody stromy vypadají jako velké olivy, jsou jen kulatější a obsahují velmi tvrdé oříšky, z jejichž jader se získává olej.
Pražením jader se získává potravinový arganový oleje. Pražení dává oleji charakteristickou vůni a barvu zlatého jantaru.
Pro kosmetické účely, se olej získává lisováním zastudena.
Něco z historie oleje
Arganový strom se stal v Maroku symbolem. V dnešní době se stromy důkladně prořezávají, takže obrazy koz, lezoucích po stromech již nejsou vidět, pouze v některých odlehlých vesnicích, kde však slouží spíše jako atrakce pro turisty.
Jako první používali olej Féničané do olejových lamp ke svícení. Divoké kmeny Berberů znaly jeho výživovou hodnotu, ale i hodnotu kosmetickou a zároveň je vysoce ceněn v tradiční medicíně. Berberské ženy používaly olej ke zjemnění a ochraně pokožky a pro výživu vlasů. V medicíně se používá k masáži celého těla kojenců a dětí, k hojení pupínků planých neštovic, k léčení akné, k zabránění vzniku strií a pro lidi, kteří trpí revmatismem - k masáži kloubů a jejich zahřátí.
V současné době je užití oleje tak zbnámé, že stromy jsou od roku 1999 pod ochranou UNESCO - jako světové dědictví.
Argan olej a kosmetika
Pokud se olej vyrábí pouze ruční technikou, tzn. lisování za studena ručním tlakem na mlýnském kameni, je olej velmi kvalitní. Olej, který se zpracovává mechanicky a dojde přitom k zahřátí, zničí se aktivní složky oleje: mastné kyseliny a vitamín E (tokoferol). Tento ručně vyráběný olej je na trhu velmi vzácný, jeho výroba je vlmi náročná a je také o mnoho dražší než olej lisovaný mechanicky.
Argan je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, zejména obsahuje velké množství kyseliny linolové, tak cenné proti stárnutí pleti.
Stejně tak vysoký podíl tokoferolu (vitamin E), který je silným antioxidantem a působí tak proti volným radikálům, což podporuje pružnost pokožky (vrásky, strie, ...), ale též okysličuje pleť, obnovuje lipidovou vrstvu hydro kožních buněk a činí tak pleť pružnou, hebkovou a zářivou. zářivost).
Působí proti stárnutí, pokožku hydratuje a chrání před vysušením.
Argan olej se používá také po opalování a na podrážděnou pokožku, zklidňuje pálení a zarudnutí.
Olej je rovněž doporučován pro léčbu lámání nehtů, k péči o suché, matné a lámavé vlasy - dodá jim vysoký lesk.









